Приключи вторият етап по изграждането на аутоклъстер за Югоизточна Европа ПДФ Печат Е-мейл

Екип преподаватели от Техническия университет в Габрово, с ръководител проф. дтн Райчо Иларионов работи по втория етап от изграждането на аутоклъстер за Югоизточна Европа.

В продължение на шест месеца те посетиха и се запознаха с работата на 29 научно-изследователски центрове и фирми, които се занимават с автомобилопроизводство у нас. Подробно са описани проблемите и задачите, които изпълняват тези центрове. Въз основа на проучванията е описана историята на автомобилната индустрия в България и съществуващите достижения

Изучени бяха две добри практики  - внедряване на система за качество в ЗМДИ Варна и създаване на първият български електромобил XCAR от колектив на Белчев моторс  гр. Стара Загора. Високо бе оценена работата на екипа от партньорите по проекта и той е включен в бюлетина за новости наред с водещи и утвърдени имена в автомобилостроенето като Италия и Чехия. Добрите практики ще бъдат изследвани и на следващият етап от проекта Аутоклъстер, когато ще се анализира събраната информация и ще се предостави на останалите партньори - Италия, Австрия, Словакия, Сърбия -Словения, Румъния, Хърватска и Унгария.

С това приключи вторият етап от работата по този международен проект,който цели създаване на аутоклъстер за страните от Югоизточна Европа. В периода на първата фаза беше изградена структурата  по реализирането на проекта, обозначаването му със символи като име, лого, рекламни материали ангажименти на        участниците в детайли. Събраната информация ще послужи за основа в близко бъдеще да бъде създаден аутоклъстер, който ще обедини всички институции и производители от областта на автомобилния бранш в този регион.

Университетският екип в Габрово посети над двадесет фирми и организации в страната, където идеята му беше подкрепена от собственици и ръководители на съответните звена. Изводът, до който достигна той, е, че България има сериозен потенциал в тази област – проектират се интегрални схеми за автомобилостроенето, изработват се модули за вграждане в микропроцесорното управление на конкретни марки автомобили и друго.

Със създаването на клъстера страната ни ще получи реалния шанс да разшири своето участие в европейското автомобилно производство.

Всички резултати до този момент предстои да бъдат отчетени на работна среща в Унгария, град Гьор, на 18 и 19 март, к дето ще се съберат всички партньори по проекта. Колективът на Габровския университет ще замине натам удовлетворен, тъй като е от номинираните да представи една от своите добри практики, постигна та по време на направените от него аналитични проучвания във връзка с проекта. На срещата в Унгария участниците в проекта ще дефинират бъдещите си съвместни действия по изграждането на аутоклъстера в Югоизточна Европа. Габровският екип е щастлив, че има възможността да работи с компетентни и амбициозни партньори, с които споделя едни и същи виждания, каза на пресконференция доц.Иларионов.

 

Последно променен на Четвъртък, 23 Юни 2011 10:01
 
full indir full oyun indir
film indir Oyun oyna backlink Kayseri Dedektiflik Kayseri Lazer Epilasyon